Over vriendschap en vrijpostigheid met Teresa Präauer en Judith Hermann

Interview in het kader van Boektopia Boekhandelsweekend

Vertaalster Els Snick gaat in het kader van het Boektopia Boekhandelsweekend in gesprek met twee van de meest spraakmakende auteurs uit het Duitse taalgebied. De Duitse schrijfster Judith Hermann verovert al decennia boekenplanken met haar fijnmazige verhalen en romans, Teresa Präauer gooide met haar recente satirische roman de deuren in Oostenrijk wagenwijd open.

 

De roman ‘Koken in de verkeerde eeuw’ van Teresa Präauer staat vol recepten voor een geslaagd leven en een vrolijk, maar mislukt diner, die steeds opnieuw begint. De avond wordt steeds komischer, tragischer, erotischer – er zijn discussies over ‘hedendaagse’ begrippen, en ondertussen is de  gastvrouw geen bijzonder getalenteerde gastvrouw en voelt ze zich steeds naar de verkeerde eeuw getransporteerd. In kleine intermezzo’s wordt in anekdotes een geschiedenis van goederen, eten en koken verteld. Een heerlijke sociale satire voor de fans van Sally Rooney én Ottolenghi.

 

Judith Hermann staat bekend om haar onmiskenbare toon, de elegantie en schoonheid van haar taal, in haar verhalen. In haar nieuwe verhalenbundel Lettipark zet zij de woorden even geconcentreerd als licht neer, waartussen zich het ongrijpbare drama van het bestaan openbaart. Wat gebeurt er als we iemand ontmoeten? Hoe dicht kunnen we zijn bij de mensen van wie we houden? Een blik, een aanraking creëert een plotselinge nabijheid, of mensen verwijderen zich van elkaar. Hermanns personages zijn vaak weerloos. Des te intenser zijn hun ontmoetingen met anderen, geliefden, vreemden. De ontmoetingen ontvouwen een existentiële kracht onder de oppervlakte. In haar verhalen traceert Judith Hermann deze allesbepalende momenten van eenzaamheid, woede en verlangen.