Iets bijleren op een kermis? Het is moeilijk voor te stellen voor generaties die zijn opgegroeid met de Sinksenfoor. Nele Wynants (UAntwerpen) onderzoekt met haar project SciFair (Science at the Fair) hoe rondreizende forains en musea een belangrijke rol speelden in de verspreiding van wetenschap, kennis en visuele cultuur bij een breed publiek.
Honderd jaar geleden, toen moderne communicatiemiddelen nog in hun kinderschoenen stonden en slechts weinigen konden lezen, waren veel mensen voor hun informatie aangewezen op rondreizende voorstellingen en tentoonstellingen. In anatomische kabinetten, zoölogische en antropologische musea en wetenschappelijke theatershows demonstreerden rondreizende showlieden de 'wonderen der natuur' en spectaculaire wetenschappelijke ontwikkelingen. En dat allemaal op de jaarlijkse kermis.
In dit wetenschapscafé vertelt Nele Wynants welke rol rondtrekkende foorkramers speelden bij de verspreiding van informatie over wetenschappelijke en technologische vooruitgang in West-Europa tussen 1850 en 1914. De hypothese is dat kermissen in die periode niet enkel lokale volksfeesten, maar ook centra van internationale uitwisseling waren.
SciFair (www.scifair.eu) is een multidisciplinair team van onderzoekers, gecoördineerd door Nele Wynants, en wordt gefinancierd door de Europese Unie. Nele is kunst- en theaterwetenschapper aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) aan de Universiteit Antwerpen
Lees nog meer over het SciFair project op de blog 'Bladspiegel'.